Denetim odağı bir kişilik özelliği olarak kabul edilir. Hayatları üzerinde kontrol gücü olduğuna inanan insanlar içsel denetim odaklı; dış etkenlerin kontrolü altında olduğunu düşünenler ise dışsal denetim odaklı davranırlar. Denetim odağı psikoloji, eğitim ve işletme disiplinlerinde uzun yıllardır çalışılan bir konudur. İşletme alanındaki araştırmalar denetim odağının işle ilgili çıktıları nasıl etkilediği üzerinde durmuştur. Literatürde, bireylerin denetim odağının kültürlere göre nasıl farklılaştığını inceleyen uluslararası akademik çalışmalar da mevcuttur.
Bu çalışma içsel denetim odaklı davranışların Türkiye ve Hindistan’daki beyaz yakalı genç çalışanlar arasında nasıl farklılaştığını ele alacak ve sonuçları Hofstede’nin Kültürel Boyutlar Teorisine göre (bireycilik, belirsizlikten kaçınma vd.) çözümleyecektir. Böylece bu iki ülke arasında literatürde ilk defa denetim odağına yönelik ampirik bir çalışma gerçekleştirilmiş olacaktır.
Bu araştırmanın amacı Türkiye’deki ve Hindistan’daki 25-40 yaş arası genç beyaz yakalı büro çalışanlarının içsel denetim odağı konusunda geliştirdikleri algılamalarının demografik değişkenler, ülke ve kültür farklılıkları açısından saptanmasıdır. Araştırma iki ana noktaya odaklanacaktır:
1) Her iki ülkedeki çalışanların içsel denetim konusundaki tutumlarının ortaya konması
2) Çıkan sonuçların özellikle Geert Hofstede’in kültürel boyutları dikkate alınarak analizi
Yukarıdaki araştırma sorularının cevaplandırılması için her iki ülkede 500 civarında kişiye (Yeni Delhi, Ankara ve İstanbul’daki büro elemanlarına) anket uygulanacak, bir o kadar anket de Hindistan’daki üniversiteden sağlanacaktır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler parametrik çok değişkenli analizlere tabi tutulacaktır. Faktör analizi, yapısal eşitlik modellemesi (YEM) regresyon veya MANOVA ve benzeri parametrik analizlerin hangilerinin uygulanacağı ise soru seti belirlendikten sonra kesinleşecektir.
İçsel denetime sahip olan çalışanların işletmelerde daha sorumlu bireyler olarak örgütsel vatandaşlığa katkı sağlayacağı varsayılır. Bu projenin gerçekleştirilmesi sonucunda özellikle hizmet işletmelerimizin personel verimliliği ve çalışanların iş tatmini konularında ilerleme sağlamaları mümkün olacaktır. Araştırmamızın bulguları küçük, orta ve büyük ölçekli firma yönetimleri tarafından personel verimliliğine ilişkin karar ve politikalarında doğrudan kullanılabilecektir.
Projenin Araştırmacıları: Prof. Dr. Mahmut Arslan, Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye Kuşakcı, Doç. Dr. Ayşe Gözde İyicil, Prof. Dr. Dheeraj Sharma, Arş. Gör. Fatma Halide Kıvrak, Doktora Öğrencisi Nour Tarabah.